Oud Hollands Snoepgoed

Oud Hollands snoepgoed, zoals roomboterwafels, framboosjes, haverstro, hete bliksem en polkabrokken zijn gewoon niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur en samenleving. Maar wat nu als we suiker willen mijden, gaan we dan andere producten kiezen met vervangende suikers zoals sorbitol, stevia. Wat doen die vervangende suikers met je lichaam en is het wel zo lekker en gezond als de verhalen zeggen en zijn deze producten wel geschikt voor een diabeet?

Moeten we toch niet meer naar het oorspronkelijke snoepgoed, de borsthoning, zoethout, stroopsoldaatjes, nougat en pure chocolade? Kan je niet beter iets minderen, dan allerlei vervangers eten. En het gaat toch ook om de smaakbeleving en dat je wilt genieten. Laten we onszelf niet te veel leiden door wat zou moeten dan dat we graag zouden willen. Onze eigen cultuur bewaren door Oud Hollands snoepgoed te koesteren.

Wie wil nu al die lekkere kruidnootjes en chocolade letters missen, Hartlolly's met Valentijn of Paaseitjes of authentieke suikercreaties van de Nederlandse bodem en niet te vergeten onze dropjes. Steeds meer verdwijnen er creaties en smaken. Dat is jammer. Natuurlijk moeten we vernieuwen, maar smaakbeleving heeft ook te maken met het herbeleven en herinneren en dat moeten we niet vergeten.

Op January 16, 2015